Ee veilige tuin

Als de winter voorbij is, en de zon weer begint te stralen verheugen we ons allemaal weer op de warme zomermaanden. We kunnen dan heerlijk genieten in de tuin tijdens zwoele zomeravonden met een hapje, een drankje en leuke mensen om je heen voor een goed gesprek. Toch zijn er ook nadelen aan de tuin, zeker wanneer je in huis al een mooie Smart Home hebt ingericht. Zodra je over de drempel stapt lijk je een reis terug in de tijd te maken omdat je weer handmatig de lampen moet inschakelen, je moet prutsen met een radio buiten en nog veel meer handelingen van “vroeger”. Toch kun je de slimme woning naar buiten brengen met een beetje inzicht en de juiste spullen.

 

1. Slimme schakelaars Laten we beginnen met een heel eenvoudige oplossing die in huis kan beginnen; slimme schakelaars. Je kunt “domme” of beter gezegd “passieve” apparaten direct slim maken door ze op een slimme schakelaar aan te sluiten. Dan bepaalt de schakelaar wanneer apparatuur inschakelt of juist weer uitgaat. Zeker voor verlichting in de tuin is dit ideaal. Je hoeft niet al je oude apparatuur de deur uit te doen. Je koppelt jouw huisautomatisering systeem gewoon aan de schakelaar.

 

2. LED verlichting Buitenverlichting moet je tegenwoordig eigenlijk op basis van LED verlichting aanleggen. Niet alleen vanwege het stroomverbruik maar ook voor de veiligheid. LED verlichting voor buiten gebruik is zuinig en veilig, zorg uiteraard voor goede bekabeling en een overspanningsbeveiliging wanneer er iets mis mocht gaan door bijvoorbeeld vocht of ijverig ongedierte. Met LED verlichting kun je een tuinpad verlichten zodat je de weg in tuin kunt vinden zonder de hele tuin compleet in licht onder te dompelen. Of plaats mooie sfeerlichten bij een bloemenperkje of fontein. Met slimme schakelaars of dimmers kun je het complete uiterlijk van de tuin veranderen zonder ook maar een plantje te verplaatsen.

 

3. Verlichting op zonnecellen Naast slimme LED verlichting kun je ook gebruik maken van verlichting op zonnecellen. Laat deze overdag opladen, en ‘s avonds zullen ze branden. Daar heb je geen omkijken naar, en de tuin ziet er altijd bijzonder uit. Doorgaans zul je LED verlichting en verlichting op zonnecellen met elkaar combineren, omdat beide systemen hun eigen unieke kenmerken hebben. Zo kun je met zonne-energie zorgen voor sfeerlicht, maar daarmee echt een tuin compleet verlichten is doorgaans niet mogelijk.

 

4. Maestro, muziek! We zijn zelf erg enthousiast van slimme luidsprekers, omdat je daarmee door het hele huis van muziek kunt genieten op de manier die je zelf wilt. Waarom zou je dit niet naar buiten brengen? Je zou kunnen kiezen voor waterdichte speakers, of wanneer je een terrasoverkapping in de tuin hebt kun je daar een Sonos One of andere smart speaker hangen. Die geven een muur aan geluid, nemen weinig ruimte in én je kunt ze koppelen aan een smart Home systeem. Hierbij ben je niet eens beperkt tot de Sonos apparatuur, een TaHoma Box van Somfy werkt bijvoorbeeld ook met Sonos speakers. Een alternatief zijn USB speakers, die laad je vooraf op en kun je zonder draad buiten neerzetten. Er zijn ook spatwaterdichte en zelfs helemaal waterdichte speakers voor gebruik buiten.

 

5. Beveiliging in de tuin Er zijn momenten dat je geen zicht hebt op die mooie tuin, toch is het prettig om een oogje in het zeil te houden. Met een camerabewaking in de tuin weet je altijd wat er zich buiten afspeelt. Je kunt al heel eenvoudig een camera binnen in huis naar buiten richten, wanneer het een IP camera betreft die onderdeel uitmaakt van een centraal systeem kun je de beelden zelfs online bekijken. Je zou ook buiten IP camera’s kunnen hangen, onder een afdak of speciale camera’s voor buitengebruik. Maar deze zijn vaak een stuk duurder in aanschaf. Daarnaast kan je de tuinbeveiliging met dubbele poorten, dit heeft nog meer een veiliger gevoel.

 

 

Tags: Picknicktafel leasen - Table de jardin bois - Mortex - Tuinmeubelen kopen