Blog Artikelen

Design van de week: duurzame tuinmeubels

Een klant benaderde Ineke Hans met de vraag om een aantal houten meubels te ontwerpen voor haar eigen privÚ-eiland in Nederland. Een bijzonder verzoek dat resulteerde in een lichthartige serie meubels. De opdrachtgevers waren ermee in hun nopjes en gaven toestemming om de meubels in productie te nemen. Onder de naam BERIT zijn de meubels nu te vinden in de INEKEHANS | COLLECTION.

Design van de week:

duurzame tuinmeubels door STUDIO INEKEHANS De BERIT-collectie bestaat uit een tafel, een bank met of zonder rugleuning en een chaise longue die ook dubbelbreed kan worden uitgevoerd. Opvallend is de compacte wijze waarop de banken onder de tafel geschoven kunnen worden. De maatvoering van de meubels heeft iets vanzelfsprekends. Ze doen daarmee denken aan de meubels van Gerrit Rietveld. Toch heeft de collectie een eigen esthetiek, minder spartaans en meer comfort. Accoya De meubels zijn gemaakt van Accoya, een niet-tropische houtsoort die op duurzame wijze ge´mpregneerd is. In de buitenlucht is een levensduur van 50 jaar mogelijk. Meubels in actie Voor de opdrachtgeefster werden de meubels zwart gebeitst. De onbehandelde versie is echter de favoriet van Ineke Hans. Op verzoek kunnen de meubels ook gekleurd worden geleverd of worden voorzien van ankerpunten voor in de grond. Wie de meubels in actie wil zien, kan vrijdag 18 maart proefzitten op Strand West in Utrecht.

Zelf je tuinmeubelen maken? Ga voor Douglas hout

Wil je zelf je tuinmeubelen maken? Dan kom je al snel uit bij de vraag welk hout hier geschikt voor is. Er zijn maar weinig soorten hout die je gewoon het hele jaar buiten kunt laten staan. Veel houtsoorten gaan na verloop van tijd schimmelen of zelfs rotten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je binnen twee jaar alweer nieuwe tuinmeubelen staat te timmeren, dus een goede houtkeuze is erg belangrijk. Wil je zelf een aantal mooie tuinmeubelen maken? Dan ga je voor Douglas hout!

Wat is Douglas hout?

Douglas hout komt van de Douglas spar. Deze spar komt oorspronkelijk uit Noord Amerika, waar hij de Oregon Pine wordt genoemd. Sir David Douglas heeft de zaden begin 19e eeuw in Europa ge´ntroduceerd, waar de boom goed is aangeslagen. Deze spar heeft echter een heel andere manier van groeien in Europa dan in Noord Amerika, dus heeft hij hier een andere naam gekregen: de Douglas spar. Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit noord-west Europa.

Duurzaam

Douglas hout komt van een spar die in het oorspronkelijk leefgebied maar heel langzaam groeit. De boom kan wel enorm groot worden, maar doet daar tientallen jaren over. In Noord Europa (bijvoorbeeld ScandinaviŰ) groeit de boom iets sneller, ook al is het hout van de boom dan wat minder hard en sterk dan dat van de Amerikaanse bomen. Toch heeft het nog steeds een bijzonder hoge duurzaamheid: het hout gaat 10-15 jaar mee als het onbehandeld buiten wordt gebruikt! Koop je Douglas hout met een FSC keurmerk dan koop je hout uit duurzaam beheerde bossen. Dit betekend onder andere wanneer er een spar wordt gekapt voor de houtproductie, er een andere spar voor in de plaats wordt geplant. Zo wordt het evenwicht bewaard en is er geen sprake van ontbossing. Het hout is daardoor duurzaam en milieuvriendelijk om te gebruiken.